Mitä teen, jos haluan lopettaa ongelmapelaamisen?

Ongelmapelaamisen kierteen voi katkaista

Ongelmapelaaminen ja peliriippuvuus on yleinen ja vakava ongelma. Peliongelmista voi kuitenkin parantua, mutta se vaatii vastuunkantoa ja ongelman kohtaamista ongelmapelaajalta itseltään.

Et ole yksin maailmassa

On tärkeää muistaa, että pelaaja ei ole ongelmansa kanssa yksin maailmassa. Peliongelmat ovat vakava yhteiskunnallinen ongelma, jonka vuoksi monet valtiot pyrkivät rajoittamaan pelaamista. Ongelmapelaaminen on riippuvuus siinä, missä moni muukin asia, eikä pelaajan kannata syyllistää siitä itseään turhaan. Tärkeintä on, että pelaaja käyttää voimavaransa siihen, että hän pääsee irrottautumaan ongelmapelaamisesta.

Uskalla hakea apua

Jokaisella ongelmapelaajalla on tarve hakea apua. Nettikasinoilla pelaaminen on usein yksinäistä puuhaa, joka pahimmillaan eristää ihmisen täysin muusta maailmasta. Kynnys avun hakemiselle voi olla suuri, mutta juuri se on todellisuudessa kaikkein rakastavin teko, mitä voit tehdä itseäsi kohtaan. Esimerkiksi päihdeklinikalla on toiminnassa anonyymi puhelinlinja, johon voi soittaa maksutta. Internetissä on myös lukuisia sivustoja, joista voi lukea peliriippuvuudesta.

Hae tukea vertaisryhmistä

Lähes kaikille peliongelmaisille pelaaminen on niin suuri häpeän aihe, että sitä pyritään peittelemään viimeiseen asti. Ei ole lainkaan tavatonta, että ongelmapelaamisen laajuus pysyy täysin tuntemattomana pelaajan puolisolle, ystäville tai lapsille.

Läheiselle kertominen voi tuntua ylitsepääsemättömän vaikealta, jonka vuoksi ongelmastaan voi avautua myös ammattiauttajalle. Monet järjestöt järjestävät peliriippuvaisille myös vertaistukea, jossa ongelmapelaajat pääsevät keskustelemaan toistensa kanssa tunteistaan ja kokemuksistaan. Vertaistukiryhmissä vallitsee aina lämmin tunnelma, ja niissä ei saa koskaan tuomita vaan yhteinen pyrkimys on ymmärtää.

Mikäli kasvokkain tapaaminen pelottaa kannattaa muistaa, että netissä toimii myös sähköisiä vertaistukiryhmiä, joihin voi osallistua täysin anonyymisti. Usein fyysiset ryhmät ovat kuitenkin tehokkaimpia, koska niiden avulla ongelmapelaaja pääsee tehokkaammin kohtaamaan ongelmansa.

Tärkeintä on kuitenkin, että omasta tilasta uskaltaa puhua jollekin, jolloin häpeä ja peliongelmaan liittyvät negatiiviset tuntemukset alkavat karista.

Hanki myös muuta tekemistä

Ongelmapelaajalla pelaaminen täyttää suuren osan henkilökohtaisesta ajasta. Tällöin on tärkeää, että pelaaja hankkii itselleen muuta tekemistä, josta saa hyvänolon tunnetta. Liikunta missä muodossa tahansa tuottaa positiivisia tuntemuksia, jonka takia on tärkeää pitää huolta sosiaalisista yhteyksistä